Itäinen välimeri

Venetsia, Italia

Itäisen Välimeren risteily alkaa pääsääntöisesti Venetsian kaupunginosasta Marghera. Venetsian kaupunki huokuu menneiden aikojen tunnelmaa ja onkin oiva tutustumiskohde historiannälkäisille. Venetsian lukuisia kanavia ylittäviä siltoja kulkiessaan pääsee osaksi postikorteista tuttua miljöötä. Kaupunkiin tutustuminen voi olla mahdollista risteilyn lähtö- tai paluupäivänä, mikäli lentoaikataulu sen sallii.

Trieste, Italia

Satamakaupunki Trieste on historiannälkäiselle sopiva pysähdyspaikka. Trieste on kuulunut niin Rooman valtakuntaan kuin Itävalta-Unkariinkin, ja Italiaan Trieste liitettiin vasta vuonna 1954. Historiasta muistuttavat esimerkiksi Rooman aikaiset rauniot ja itävaltalainen arkkitehtuuri, jonka takia kaupunkia kutsutaankin Pikku Wieniksi. Triestessä kannattaa piipahtaa kauniissa vanhassa kaupungissa, Pyhän Justuksen katedraalissa sekä roomalaisen teatterin raunioilla. Kaupungin ulkopuolelta löytyy Triesten suosituin nähtävyys Miramaren linna, jossa on vieraillut yli kymmenen miljoonaa ihmistä. Itävallan arkkiherttua Ferdinand Maximillian von Habsburg rakennutti linnan 1860-luvun itselleen ja vaimolleen Prinsessa Charlottelle residenssiksi. Trieste sopii myös romantiikanjanoisille, sillä kaupungin charmi on toiminut kautta aikojen inspiraationa kirjailijoille ja taiteilijoille. Yksin kahviloissa mielellään istuskellut kirjailija oli irlantilainen James Joyce. Hän oli tosin Triestessä asuessaan vasta uransa alussa ja elätti itseään englannin opettajana. Liekö yksi syy Joycen Trieste-rakkauteen se, että sanonnan mukaan Italian kauneimmat naiset tulevat Triestestä? Kauneus ei jää ainakaan vaatteista kiinni, sillä Trieste on täynnä ihania muotiliikkeitä.

Split, Kroatia

Split tarjoaa tyylikkyyttä viimeisen päälle: on suihkulähteitä, puistoja ja ostosmahdollisuuksia. Upea rannikkokaupunki kilpaileekin kauneudellaan Dubrovnikin kanssa. Tekemistä maan toiseksi suurimmassa kaupungissa riittää. Tutustumisen voi aloittaa esimerkiksi käyskentelemällä palmujen reunustamalla Riva-nimisellä rantabulevardilla. Välillä voi istahtaa alas ja levähtää vaikkapa tuoretta kala-ateriaa nautiskellen. Rantabulevardin takana sijaitsee vanha kaupunki nimeltään Grad. Muurein ympäröidyn vanhan kaupungin kuuluisimpia nähtävyyksiä on Diocletianuksen palatsi, joka rakennettiin vuonna 300 Rooman valtakunnan keisarin viimeiseksi lepopaikaksi. Vanhassa kaupungissa riittää paitsi kuvattavaa, myös ostettavaa. Yksi mainio tuliainen on kravatti, joka on muuten kroatialainen keksintö. Kravatti oli alun perin kroaattimiesten käyttämä pitkä ja kapea kaulaliina, ja tarina kertoo myös, että 1600-luvulla naiset sitoivat huivin valitsemansa miehen kaulaan. Ranskalaiset ihastuivat 30-vuotisen sodan tiimellyksessä kroaattisotilaiden kaulassa hulmunneisiin liinoihin, ja veivät tyylin kotimaahansa. Kravattimuoti levisikin myöhemmin kaikkialle maailmaan juuri ranskalaisten avulla.

Kotor, Montenegro

Montenegro on aivan oma lukunsa Euroopassa. Jotain kertoo jo se, että montenegrolaiset mainostavat itse itseään Euroopan laiskimpana kansansa. Rennonletkeästi elämään suhtautuvat montenegrolaiset ovat myös Euroopan pisintä kansaa: naisten keskipituus on 171 senttiä ja miesten jopa 186 senttiä. Vaikka Montenegro ei kuulu EU:hun, on maassa käytössä eurot. Euroilla kannattaa ostaa lasi paikallista kotitekoista luomuviinaa eli rakijaa ja nautiskella paikallisten tapaan ilman kiirettä Kotorinlahden kauneudesta. Vuonna 2006 Serbiasta itsenäistynyt Montenegro on noussut yhdeksi Adrianmeren suosikkimatkakohteeksi, mutta turismi on vielä ottamassa horjuvia ensiaskeleitaan, jonka takia nyt kannattaa nauttia maan alkuperäisestä hehkusta. Paljon maan kauneudesta kertoo se, että Kotorin vanha kaupunki kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin. Suloinen kaupunki tarjoaa keskiaikaista arkkitehtuuria, kirkkoja ja aukioita, joille voi taas istahtaa hengähtämään. Kaupungin torilla suosittelemme maistamaan perinteistä savustettua kinkkua tai juustopiirasta.

Korfu, Kreikka

Korfun saarella riittää nähtävää ja ihasteltavaa. Paljon kertoo jo se, että Korfun vanha kaupunki venetsialaisine linnoituksineen on päässyt Unescon maailmanperintöluetteloon. Vanha kaupunki henkii keskiaikaista tunnelmaa holvikäytäviensä, mukulakivikujiensa, pastellisävyisten talojensa, puutarhojensa ja pienten aukioidensa ansiosta. Alueen keskellä ylpeilee Kreikan suurin ja vehrein aukio, Spianada sekä suosittu ajanviettopaikka, Listonin aukio. Korfulla on lukemattomia upeita luostareita ja kirkkoja, kuten Agios Spiridon -kirkko kaupungin keskellä. Pääkaupungin ulkopuolella, 10 kilometriä etelään, sijaitsee Itävallan keisarinna Elisabetin, eli kaikille tutun Sissin, ihastuttava kesäpalatsi Achilleion. Sissi rakennutti vuonna 1890 rakastamalleen Korfulle upean kesäpalatsin, jonka keskeiseksi teemaksi hän valitsi kreikkalaisen mytologian ja Troijan sodan sankarin, Akhilleuksen. Juuri tästä juontuukin palatsin nimi. Palatsi on tutustumisen arvoinen kohde, ja onpa sinne tiensä löytänyt jopa James Bond. Roger Mooren tähdittämän Erittäin salainen -elokuvan kasinokohtaukset on filmattu tässä samaisessa palatsissa. Jos aikaa jää ostoksille, kannattaa Korfun vanhasta kaupungista shoppailla esimerkiksi näyttäviä koruja, pitsitöitä, mitä erilaisimpia oliivituotteita ja keramiikkaa. Kun suuta alkaa kuivaa, niin mainiona kurkun kostuttajana toimii saarella valmistettava tsitsibiraa eli inkivääriolutta tai kumvatti-sitruslikööriä.

Katakolon, Kreikka

Katakolon on merenrantakaupunki, joka on yleinen pysähdyspaikka isoille risteilijöille. Suurin osa matkaajista suuntaa Katakolosta Olympian kaupunkiin, jossa järjestettiin muinaisia Olympia kisoja. Kaupungissa on paljon nähtävää, alueella on useita temppeleitä ja alttarialueita.

Izmir, Turkki

Tässä Turkin neljänneksi suurimmassa kaupungissa pääset keskelle aitoa turkkilaista elämänmenoa, runsaine basaareineen ja paikallisine herkkuineen. Jos haluat saada kokonaiskuvan kaupungista, ota matka Asencör -hissillä 50 metrin korkeudessa sijaitsevalle näköalapaikalle. Myös täältä löydät ravintoa historiannälkään, sillä lyhyen matkan päässä sijaitsee legendaarinen Efesoksen alue.

Heraklion, Kreeta

Kreikan suurimman saaren pääkaupungissa pääset sekä shoppailemaan, nauttimaan maittavista herkuista, viettämään kaupunkielämää tai vaikkapa rentoutumaan mahtavilla hiekkarannoilla. Historianharrastajat voivat rientää Knossoksen alueelle tekemään tutkimuksiaan. Täältä löytyy näkemistä ja tekemistä kaikille!

Dubrovnik, Kroatia

Kun laiva saapuu Dubrovnikiin, kannattaa olla hyvissä asemissa laivan kannella. Silloin on hyvin helppo uskoa astronautteja. Maapalloamme korkeuksista ihastelleet astronautit ovat nimittäin todenneet, että Adrianmeri erottuu avaruudesta katsottuna selvästi: se on maailman sinisin meri. Kroatian rannikolla on tosiaan uskomattoman kirkasta vettä, koska meressä on puhdasta vettä pulppuavia lähteitä ja kalkkikivipohjaa. Yhtään vähempää ei tarjoa Unescon maailmanperintökohde Dubrovnik. Dubrovnikin vanha kaupunki joutui pommitusten kohteeksi Balkanin sodassa 1992, mutta suurin osa sodan jäljistä on entisöity taidokkaasti loistoonsa. Tutustumisen tähän upeaan vanhaan kaupunkiin voi aloittaa Placan promenadilta, jota reunustavat monet kahvilat, kaupat ja ravintolat. Vanhaa kaupunkia tallaillessa ihasteltavaa riittää: on palatseja, museoita ja kirkkoja, kuten kauniilla tornilla varustettu fransiskaaniluostari. Toinen kävelykohde on kaupunkia ympäröivä parin kilometrin pituinen muuri, josta avautuvat huikeat näkymät niin vanhaan kaupunkiin, Adrianmerelle kuin muuallekin Dubrovnikin ympäristöön. Tallustelun ohessa kannattaa pysähtyä juttelemaan kroaattien kanssa, jotka ovat mitä sydämellisimpiä ihmisiä.

Argostoli, Kreikka

Luonnonkauniin Kefalonian saaren pääkaupunki Argostoli. Tosin sanan pääkaupunki ei kannata antaa hämätä: pienessä ja kodikkaassa pikkukaupungissa on vain noin 15 000 asukasta. Sataman venetsialaiset rakennukset tuhoutuivat vuoden 1953 maanjäristyksessä, jonka jälkeen suuri osa kaupunkia on rakennettu uudelleen. Kefalonian saari koostuu jylhistä vuorista, puhtaista rannoista ja vehreistä viiniviljelmistä. Niitä on tarjolla myös Argostolissa, jossa on myös saaren parhaat ostosmahdollisuudet. Tuliaisiksi kannattaa ostaa esimerkiksi paikallista keramiikkaa, sekä Golden Honey -hunajaa ja ihanaa oliiviöljyä. Kaupat, nähtävyydet – Argostolin aukio ja vuonna 1813 rakennettu Drapano-silta – sekä ja ravintolat ovat kaikki kävelymatkan päässä. Argostoli on mitä mainioin paikka maistaa kreikkalaista salaattia. Salaatin lisäksi voi herkutella täytetyillä viininlehtikääryleillä, souvlaki-lihavartailla ja öljyssä paistetulla juustolla. Ruoan oheen voi maistella Kefalonialle tyypillisiä Muscat- ja Robola-valkoviinejä.

Mykonos, Kreikka

Mykonos on yksi kauneimmista Kreikan saarista. Vapaamielisyydestään tunnettu äärettömän kaunis pikkukaupunki onkin suihkuseurapiirien mekka. Saarenvitivalkoisiksi kalkittuja taloja ja kujia käyskentelevät niin kuninkaalliset kuin kansainväliset julkkikset ja rikkaat Roope Ankat.

Haifa, Israel

Haifa on Israelin kolmanneksi suurin kaupunki, joka jakautuu pinnanmuodostuksensa mukaan kolmeen osaan. Alakaupunki sijaitsee sataman luona ja sisältää Haifan liikekeskustan ja teollisuusalueen. Keskiosan muodostaa Hadar HaCarmel, johon lukeutuu myös pääasiassa palestiinalaisten ja mizrahijuutalaisten asuttamat alueet. Korkeimmat kohdat sijaitsevat Karmelin vuorella, jonne on rakennettu nykyaikaisia kortteleita ja pilvenpiirtäjiä. Jokaiselle osalle on myös muodostunut aivan omanlaisensa kaupunkikuva. Haifasta päiväretki Jerusalemiin.

Istanbul, Turkki

Istanbul tarjoille runsaan kattauksen perinteitä ja nykypäivää kahdesta kulttuurista ja kahdelta mantereelta. Ainutlaatuinen kaupunki levittäytyy Bosporinsalmen molemmin puolin, ja molempiin puoliskoihin todella kannattaa tutustua. Istanbul ulottuu aina Mustamerelle saakka, ja matkailjan kannalta merkittävimmät kohteet löytyvät Sultanahametista; tarunhohtoinen Topkapi, Hagia Sofia ja Sininen moskeija. Vanhastakaupungista löydät valtavat basaarit; himoshoppailijan kannattaa suunnata myös Taksimin aukiolle.

Rhodos, Kreikka

Monelle tuttu Rhodos onnistuu aina yllättämään – vanhankaupungin kolmesta erilaisesta osasta löytää helposti uutta sisältöä. Jos kaupunki on jo koluttu, kannattaa tutustua läheiseen Lindoksen kylään. Täällä ovat saaren upeimmat kalkinvalkoiset talot kukkatarhoineen, ja kujilla kuljeskelet kuten paikalliset – kiireettä ja hymy huulilla. Akropoliksen kukkula temppeleineen vie aikakoneella 4000 vuotta taaksepäin, ja ympärilläsi siintää silmänkantamattomiin Kreikan jylhimpiä maisemia.

Kusadasi, Turkki

Mikäli sisälläsi asuu pieni arkeologi, suuntaa Kusadasissa askeleesi Efesokseen. Artemiksen temppelin lisäksi alueella on yli sata uskomatonta kohdetta. Jotkut niistä on jopa rakennettu uudelleen – alkuperäisillä rakennuskivillään. Jos historia ei juuri nyt jaksa innostaa, heittäydy suloiseen laiskuuteen vaikkapa Hienojen naisten rannalla, josta löydät kaikki rantakohteen palvelut ravintoloineen ja ostoksineen.

Bodrum, Turkki

Bodrum on jo kauan ollut Turkin julkkisten, silmäätekevien ja Välimerellä purjehtivan jet-setin lomapaikka, joten kaupungin satamasta voi bongata toinen toistaan hienompia jahteja ja purjeveneitä. Kaupunki on raikas, nuorekas ja hyvin kansainvälinen – sitä onkin verrattu jopa Monacoon. Täällä kannattaa käydä testaamassa myös aito hammam -kylpylä pesuineen ja öljyhoitoineen

Alexandria, Egypti

Muinainen pääkaupunki Alexandria on Egyptin kolmanneksi suurin kaupunki hieman yli neljällä miljoonalla asukkaallaan. Koostaan huolimatta Alexandria on tunnettu ystävällisestä, rennosta tunnelmastaan. Vaikka monet vierailijat suunnistavatkin verrattain lähellä olevaan Kairoon, on itse Alexandria ehdottomasti tutustumisen arvoinen. Kaupunki on hyvin kosmopoliittinen, ja edustaa yhtä lailla välimerellistä kuin pohjoisafrikkalaista maailmaa.