Etelä-Amerikka

Ilhéus, Brasilia

Ilhéus on Etelä-Bahiassa 430 kilometriä Salvador da Bahiasta etelään sijaitseva kaupunki Brasiliassa. Kaupunki on yksi tärkeimmistä Koillis-Brasilian turismikeskuksista. Kaupungin talous perustuu erityisesti turismiin kauniiden rantojen ja kulttuuriperinnön ansiosta. Kaupungissa asuu noin 180 000 henkilöä 1 841 km² alueella ja sen keskusta sijaitsee kilometrin päässä Atlantin valtamerestä.lähde? Aikaisemmin kaakaotuotannosta riippuneen kaupungin talous elää nykyään turismista. Ilhéus tunnetaan myös kirjailija Jorge Amadon kotikaupunkina. Portuhalilaiset perustivat siirtokunnan nmeltä São Jorge dos Ilhéos vuonna 1532, joka sai kaupunkioikeudet vuonna 1881.

Santos, Brasilia

Santos on perustettu vuonna 1543. Se sijaitsee 60 kilometriä São Paulon kaupungista kaakkoon. Vuonna 1996 siellä asui 412 000 ihmistä. Santos on maailman suurin kahvin vientisatama ja puolet koko Brasilian ulkomaankaupasta kulkee sen kautta. Se on myös matkailukeskus, jossa on kaksi lentoasemaa. Risteilymatkailijoille Santosista löytyy upeita uimarantoja, joista suosittu aivan keskustassa sijaitseva Conzagan ranta on suurin. Suuri rantapuutarha varjostaa rantabulevardia.

Rio de Janeiro, Brasilia

Kukapa ei olisi törmännyt julisteessa, taulussa tai tv-ohjelmassa Corcovado-kukkulan laella 710 metrin korkeudessa käsiään levittävään Kristus-patsaaseen. Nyt tämä patsas, jota on pidetty yhtenä maailman seitsemästä ihmeestä, on mahdollista nähdä omin silmin. Rio de Janeiro on Brasilian toiseksi suurin kaupunki ja maan tärkein turistikohde. Kristus-patsaan lisäksi turisteja houkuttelee sambakarnevaalit, jalkapallo sekä upeat hiekkarannat. Erityisesti Ipaneman ja Copacabanan valkeahiekkaiset rannat ovat auringonpalvojien suosiossa. Kaupungissa on myös sokeritoppavuori, jonka lähes 400 metriin kohoavaan huippuun voi lähteä tutustumaan vaijerihissin kyydillä. Kannattaa myös piipahtaa katsomassa Santa Teresasta Lapaan johtava Escadaria de Selarón. Kyseessä on pitkä ja jyrkähkö portaikko, joka on chileläisen taiteilijan käsialaa. Portaikosta löytyy noin parisataa keraamista laattaa, joita taiteilija keräsi tai sai lahjoituksina kaikkialta maailmasta – Suomestakin.

Salvador da Bahia, Brasilia

Trooppista ja eksoottista Salvador da Bahiaa on kutsuttu Brasilian sydämeksi. Ei ihme, sillä tässä Bahian osavaltion pääkaupungissa on omalaatuista energiaa ja kauneutta. Sen hienosti sävytetty keskusta on kuin elävä museo, jossa voi nähdä menneiden vuosisatojen arkkitehtuuria ja kullalla kyllästettyjä kirkkoja. Portugalilaiset perustivat Salvadorin 1500-luvun puolivälissä. Se oli Brasilian pääkaupunki vuoteen 1763 asti, jolloin Rio de Janeiro nappasi kunnian itselleen. Tänä päivänä Salvador de Bahia on Brasilian kolmanneksi suurin kaupunki, jossa näkyy, tuoksuu ja kuuluu orja-aikaan liittyvät afrikkalaisjuuret: on rumpumusiikkia, afrikkalaista kulttuuria ja historiaa. Kaupungin ehdoton nähtävyys on historiallinen keskusta Pelourinho, joka liitettiin Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 1985. Pelourinho on kuin matka takaisin siirtomaa-aikaan. Alueelta löytyykin runsaasti historiallisia monumentteja vuosilta 1700–1900. Muita mainioita nähtävyyksiä ovat kaupungin suurin markkinapaikka Mercade Modelo ja yksi Brasilian kuuluisimmista kirkoista, Igreja do Nosso Senhor do Bonfimia. Kirkko on suosittu pyhiinvaelluskohde, joka vetää puoleensa myös turisteja.