Atlantin ylitys

Ilhéus, Brasilia

Ilhéus on Etelä-Bahiassa 430 kilometriä Salvador da Bahiasta etelään sijaitseva kaupunki Brasiliassa. Kaupunki on yksi tärkeimmistä Koillis-Brasilian turismikeskuksista. Kaupungin talous perustuu erityisesti turismiin kauniiden rantojen ja kulttuuriperinnön ansiosta. Kaupungissa asuu noin 180 000 henkilöä 1 841 km² alueella ja sen keskusta sijaitsee kilometrin päässä Atlantin valtamerestä.lähde? Aikaisemmin kaakaotuotannosta riippuneen kaupungin talous elää nykyään turismista. Ilhéus tunnetaan myös kirjailija Jorge Amadon kotikaupunkina. Portuhalilaiset perustivat siirtokunnan nmeltä São Jorge dos Ilhéos vuonna 1532, joka sai kaupunkioikeudet vuonna 1881.

Rio de Janeiro, Brasilia

Kukapa ei olisi törmännyt julisteessa, taulussa tai tv-ohjelmassa Corcovado-kukkulan laella 710 metrin korkeudessa käsiään levittävään Kristus-patsaaseen. Nyt tämä patsas, jota on pidetty yhtenä maailman seitsemästä ihmeestä, on mahdollista nähdä omin silmin. Rio de Janeiro on Brasilian toiseksi suurin kaupunki ja maan tärkein turistikohde. Kristus-patsaan lisäksi turisteja houkuttelee sambakarnevaalit, jalkapallo sekä upeat hiekkarannat. Erityisesti Ipaneman ja Copacabanan valkeahiekkaiset rannat ovat auringonpalvojien suosiossa. Kaupungissa on myös sokeritoppavuori, jonka lähes 400 metriin kohoavaan huippuun voi lähteä tutustumaan vaijerihissin kyydillä. Kannattaa myös piipahtaa katsomassa Santa Teresasta Lapaan johtava Escadaria de Selarón. Kyseessä on pitkä ja jyrkähkö portaikko, joka on chileläisen taiteilijan käsialaa. Portaikosta löytyy noin parisataa keraamista laattaa, joita taiteilija keräsi tai sai lahjoituksina kaikkialta maailmasta – Suomestakin.

Refice, Brasilia

Tervetuloa Recifeen, Amerikan Venetsiaan! Brasilian koilliskärjessä Pernambucon osavaltiossa sijaitsevassa Recifen kaupungissa on kolme erillistä aluetta, jotka ovat vesiteiden erottamia. Ne ovat Sao Jose, Boa Vista ja Santo Antônio. Kanavat leimaavat kaupungin henkeä, jonka takia Recife on saanut kutsumanimensä Amerikan Venetsia. Recife on toki paljon muutakin, nimittäin Koillis-Brasilian kulttuurin ja kaupan keskus. Kaupungista löytyy ostosmahdollisuuksia ja hyviä ravintoloita, joissa voi maistella vaikkapa paikallista erikoisuutta, kookospähkinäkastiketta. Yksi Recifen merkittävimpiä nähtävyyksiä on valtava, yli 500-vuotias apinanleipäpuu, jonka orjat toivat aikoinaan Afrikasta. Puu löytyy kuvernöörin palatsin puistosta. Kaupungista löytyy myös useita rantoja auringossa köllöttelyyn. Yksi mainio rantakohde on Porto de Galinhas, joka on valittu useaan otteeseen Brasilian parhaaksi uimarannaksi.

Las Palmas, Kanariansaaret

Kaupungin perusti Juan Rejón 24. kesäkuuta 1478 nimellä Real de Las Palmas. Vuonna 1492 Kolumbus pysähtyi Las Palmasissa ensimmäisellä Amerikan matkallaan. Nykyään Las Palmasissa on Veguetan kaupunginosassa hänen espanjankielisen nimensä mukaan nimetty museo, Casa de Colón. Las Palmas de Gran Canaria on Espanjalle kuuluvien Kanariansaarten suurin kaupunki, joka sijaitsee Gran Canarian saaren koillisosassa. Se on Las Palmasin maakunnan pääkaupunki ja Kanariansaarten itsehallintoalueen toinen pääkaupunki yhdessä Teneriffalla sijaitsevan Santa Cruzin kanssa. Kaupunkia reunustaa kolme hyvinhoidettua hiekkarantaa. Las Canteras on niistä pisin ja kuuluisin. Ranta on 3 km pituinen, hyvinhoidettu ja yksi Euroopan parhaista. Tunnelmalliselta rantakadulta löytyy tasokkaita gourmetravintoloita, tapaspaikkoja, hampurilaisravintoloita, pizzerioita, baareja ja kahviloita jokaiseen makuun. Rantakadun varrella voi ihastella usein myös taidokkaita hiekkaveistoksia.

Salvador da Bahia, Brasilia

Trooppista ja eksoottista Salvador da Bahiaa on kutsuttu Brasilian sydämeksi. Ei ihme, sillä tässä Bahian osavaltion pääkaupungissa on omalaatuista energiaa ja kauneutta. Sen hienosti sävytetty keskusta on kuin elävä museo, jossa voi nähdä menneiden vuosisatojen arkkitehtuuria ja kullalla kyllästettyjä kirkkoja. Portugalilaiset perustivat Salvadorin 1500-luvun puolivälissä. Se oli Brasilian pääkaupunki vuoteen 1763 asti, jolloin Rio de Janeiro nappasi kunnian itselleen. Tänä päivänä Salvador de Bahia on Brasilian kolmanneksi suurin kaupunki, jossa näkyy, tuoksuu ja kuuluu orja-aikaan liittyvät afrikkalaisjuuret: on rumpumusiikkia, afrikkalaista kulttuuria ja historiaa. Kaupungin ehdoton nähtävyys on historiallinen keskusta Pelourinho, joka liitettiin Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 1985. Pelourinho on kuin matka takaisin siirtomaa-aikaan. Alueelta löytyykin runsaasti historiallisia monumentteja vuosilta 1700–1900. Muita mainioita nähtävyyksiä ovat kaupungin suurin markkinapaikka Mercade Modelo ja yksi Brasilian kuuluisimmista kirkoista, Igreja do Nosso Senhor do Bonfimia. Kirkko on suosittu pyhiinvaelluskohde, joka vetää puoleensa myös turisteja.

Casablanca, Marokko

Yli neljän miljoonan asukkaan Casablanca on monelle tuttu samannimisestä klassikkoelokuvasta, mutta tämä Atlantin rannikon tärkeä satama- ja liike-elämänkeskuskaupunki on paljon muutakin. Suuressa metropolissa yhdistyvät ranskalainen elämänmeno ja arabikulttuuri. Keskusta on melko pieni, jossa voi vaellella vanhan kaupungin, Medinan, kujilla katsellen marokkolaista kaupankäyntiä tai tutustua kaupungin uuden puolen bulevardeihin. Hieman ydinkeskustan ulkopuolella sijaitsee Casablancan tärkein nähtävyys, Hassan II –moskeija. Se on hienolla paikalla Atlannin rannalla ja moskeijan läheisyydestä alkaa trendikäs Anfa –kaupunginosa hienoine huviloineen ja uima-altaineen. Kuningas Mohammed V:n palatsi onkin aivan upea esimerkki arabiarkkitehtuurista. Casablanca on myös mainio paikka ostosten tekemiseen. Matkalaukkuun voi hankkia marokkolaisia mattoja, nahkatuotteita, taottuja metalliesineitä, savikeramiikkaa, koruja ja mausteita. Mikäpä sen mukavampaa kuin ottaa pala arabimaailmaa mukaan muistoksi pohjoiseen.

Barcelona, Espanja

Espanjan toiseksi suurin kaupunki Barcelona valloittaa vaativammankin turistin: on upeita hiekkarantoja, upeita ja persoonallisia kaupunginosia sekä nähtävyyksiä kirjaksi asti. Miltä kuulostaisi visiitti Antoni Gaudin suunnittelemassa Sagrada Familia -kirkossa, käyskentely Las Ramblasin kävelykadulla katutaitelijoiden esitysten keskellä tai herkullinen tapas Barcelonan vanhan kaupungin keskuksessa Barri Gòticossa? Barcelonassa on helppo kävellä paikasta toiseen ja ihastella eri kaupunginosien vaihtelevia ilmeitä. Paitsi että kaupunki on täynnä nähtävää, löytyy sieltä myös ihanan kaunis satama, lähes kaikki mahdolliset trendiliikeet ja pitkät hiekkarannat auringon palvomiseen. Jokaiselle jotakin! Ja kun kerran on satamakaupunki kyseessä, kannattaa Barcelonassa maistaa mereneläviä. Esimerkiksi Barcelonetan rantakaupunginosassa käyvät paikallisetkin syömässä herkullisia kala-aterioita.