Split, Kroatia

Split tarjoaa tyylikkyyttä viimeisen päälle: on suihkulähteitä, puistoja ja ostosmahdollisuuksia. Upea rannikkokaupunki kilpaileekin kauneudellaan Dubrovnikin kanssa.

Tekemistä maan toiseksi suurimmassa kaupungissa riittää. Tutustumisen voi aloittaa esimerkiksi käyskentelemällä palmujen reunustamalla Riva-nimisellä rantabulevardilla. Välillä voi istahtaa alas ja levähtää vaikkapa tuoretta kala-ateriaa nautiskellen. Rantabulevardin takana sijaitsee vanha kaupunki nimeltään Grad.

Muurein ympäröidyn vanhan kaupungin kuuluisimpia nähtävyyksiä on Diocletianuksen palatsi, joka rakennettiin vuonna 300 Rooman valtakunnan keisarin viimeiseksi lepopaikaksi. Vanhassa kaupungissa riittää paitsi kuvattavaa, myös ostettavaa.

Yksi mainio tuliainen on kravatti, joka on muuten kroatialainen keksintö. Kravatti oli alun perin kroaattimiesten käyttämä pitkä ja kapea kaulaliina, ja tarina kertoo myös, että 1600-luvulla naiset sitoivat huivin valitsemansa miehen kaulaan. Ranskalaiset ihastuivat 30-vuotisen sodan tiimellyksessä kroaattisotilaiden kaulassa hulmunneisiin liinoihin, ja veivät tyylin kotimaahansa. Kravattimuoti levisikin myöhemmin kaikkialle maailmaan juuri ranskalaisten avulla.