Trieste, Italia

Satamakaupunki Trieste on historiannälkäiselle sopiva pysähdyspaikka. Trieste on kuulunut niin Rooman valtakuntaan kuin Itävalta-Unkariinkin, ja Italiaan Trieste liitettiin vasta vuonna 1954. Historiasta muistuttavat esimerkiksi Rooman aikaiset rauniot ja itävaltalainen arkkitehtuuri, jonka takia kaupunkia kutsutaankin Pikku Wieniksi.

Triestessä kannattaa piipahtaa kauniissa vanhassa kaupungissa, Pyhän Justuksen katedraalissa sekä roomalaisen teatterin raunioilla. Kaupungin ulkopuolelta löytyy Triesten suosituin nähtävyys Miramaren linna, jossa on vieraillut yli kymmenen miljoonaa ihmistä. Itävallan arkkiherttua Ferdinand Maximillian von Habsburg rakennutti linnan 1860-luvun itselleen ja vaimolleen Prinsessa Charlottelle residenssiksi.

Trieste sopii myös romantiikanjanoisille, sillä kaupungin charmi on toiminut kautta aikojen inspiraationa kirjailijoille ja taiteilijoille. Yksin kahviloissa mielellään istuskellut kirjailija oli irlantilainen James Joyce. Hän oli tosin Triestessä asuessaan vasta uransa alussa ja elätti itseään englannin opettajana. Liekö yksi syy Joycen Trieste-rakkauteen se, että sanonnan mukaan Italian kauneimmat naiset tulevat Triestestä? Kauneus ei jää ainakaan vaatteista kiinni, sillä Trieste on täynnä ihania muotiliikkeitä.