Dubrovnik, Kroatia

Kun laiva saapuu Dubrovnikiin, kannattaa olla hyvissä asemissa laivan kannella. Silloin on hyvin helppo uskoa astronautteja. Maapalloamme korkeuksista ihastelleet astronautit ovat nimittäin todenneet, että Adrianmeri erottuu avaruudesta katsottuna selvästi: se on maailman sinisin meri. Kroatian rannikolla on tosiaan uskomattoman kirkasta vettä, koska meressä on puhdasta vettä pulppuavia lähteitä ja kalkkikivipohjaa.

Yhtään vähempää ei tarjoa Unescon maailmanperintökohde Dubrovnik. Dubrovnikin vanha kaupunki joutui pommitusten kohteeksi Balkanin sodassa 1992, mutta suurin osa sodan jäljistä on entisöity taidokkaasti loistoonsa. Tutustumisen tähän upeaan vanhaan kaupunkiin voi aloittaa Placan promenadilta, jota reunustavat monet kahvilat, kaupat ja ravintolat. Vanhaa kaupunkia tallaillessa ihasteltavaa riittää: on palatseja, museoita ja kirkkoja, kuten kauniilla tornilla varustettu fransiskaaniluostari.

Toinen kävelykohde on kaupunkia ympäröivä parin kilometrin pituinen muuri, josta avautuvat huikeat näkymät niin vanhaan kaupunkiin, Adrianmerelle kuin muuallekin Dubrovnikin ympäristöön. Tallustelun ohessa kannattaa pysähtyä juttelemaan kroaattien kanssa, jotka ovat mitä sydämellisimpiä ihmisiä.