Dubai

Muscat, Oman

Muscat on Omanin sulttaanikunnan pääkaupunki. Sitä on kutsuttu Arabian jalokiveksi. Muscatilla ei ole varsinaista ydinkeskustaa, mutta sen sijaan kiehtova vanha kaupunki ja moderneja liikekeskuksia. Kaupunki sijaitsee Omaninlahden etelärannalla, ja kaupungin ympärillä kohoaa upea Hadzar-vuoristo. Oman on vanhin itsenäistynyt arabiavaltio Arabian niemimaalla. Valtio on tunnettu korkeista vuoristaan, keltahehkuisista aavikoista ja jalkapohjia hivelevistä hienoista hiekkarannoista. Maa avautui matkailijoille vasta 1990-luvulla. Muscatin tunnetuin maamerkki on sen Suuri Moskeija, jonka kauniista arkkitehtuurista voi matkailija erottaa muun muassa turkkilaisia ja marokkolaisia tyylisuuntia. Toinen erinomainen vierailukohde on esimerkiksi maan entinen pääkaupunki Nizwa, jossa sijaitsee maan vanhin linnoitus. Suitsukkeiden tuoksua – sitä kantautuu Omanissa kaikkialta. Omanilainen suitsuke on aina ollut laadukkainta maailmassa. Tuoksuja ei tarvitse jäädä kaipaamaan, sillä niitä voi ostaa tuliaisiksi.

Abu Dhabi, Yhdistyneet arabiemiirikunnat

Abu Dhabi on suurin Arabiemiirikuntien liiton seitsemästä emiraatista. Arabiemiirikuntien liiton pääkaupunki on myös nimeltään Abu Dhabi, ja se on Dubain lisäksi yksi maan suosikkilomakohteista. Abu Dhabin, jonka nimi tarkoittaa antiloopin isää, on vauhdikkaasti kehittyvä kaupunki. Sieltä löytyy niin ikivanhoja perinteitä kuin itämaista eksotiikkaa ja huikeita pilvenpiirtäjiä. Myös ostoskeskukset ovat henkeäsalpaavia, ja jos kävijä pitää enemmän värikylläisistä basaareista, niin niitäkin on tarjolla. Haluaisitko aidon itämaisen maton matkamuistoksi kotiin vietäväksi? Sellaisia löytyy basaareista. Vaatteiden ja kenkien ystäville basaarit ovat aarreaittoja. Kaupungista voi ostaa myös kultakorun rakkaalleen, ja miksipä ei vaikkapa kihlasormuksia. Niiden tarinaa voi kertoa tuleville sukupolville.

Doha, Qatar

Persianlahden niemimaalla sijaitseva aavikkojen maa Qatar on yksi Costa Cruisen risteilykohteista. Aavikon hiekkadyynejä, kimaltelevalla merellä purjehtivia perinteisiä dhow-veneitä, sekä arabialaista kulttuuria ja arkkitehtuuria. Kiehtovat vanhat markkinat vievät mielesi Tuhannen ja yhden yön tarinaan. Idän eksotiikka ja ikivanhat perinteet kohtaavat täällä huippumodernin nykymaailman pilvenpiirtäjineen, ostoskeskuksineen ja luksusrantoineen. Qatarin Doha on täydellinen esimerkki tästä huikealla tavalla toteutetusta yhdistelmästä.

Dubai, Yhdistyneet arabiemiirikunnat

On vaikea uskoa, että 50 vuotta sitten täällä asuivat beduiinit, jotka söivät taateleita ja kamelinlihaa. Löytyi öljyä, ja nyt Dubai on todellinen ennätysten kaupunki. Täältä löytyvät muun muassa maailman korkein rakennus Burj Khalifa sekä maailman suurin ostoskeskus Dubai Mall. Dubai on bisneksen ja ostosten keskus, pilvenpiirtäjien kimmeltävä kaupunki. Siellä houkuttelevat jalokivikaupat ja kulinaarisia elämyksiä tarjoavat ravintolat. Valtavissa ostoskeskuksissa saattaa olla sisällään jopa laskettelukeskuksia. Tinkiä kannattaa, vaikka olisi ostamassa kultaa –Dubaihan on maailman suurimpia kultakaupan keskuksia. Nyt taatelitkin ovat aivan muuta kuin ennen: khalas-taateli maistuu kinuskille, ja taateleita myös täytetään, vaikkapa sitruunankuorella ja inkiväärillä. Tarjolla on myös taateleista tehtyä kuohuvaa juomaa, alkoholitonta. Ja mitä on Dubain ulkopuolella: siellä alkaa aavikko. Seitsemästä emiirikunnasta koostuva Yhdistyneet arabiemiirikunnat on valtio Arabian niemimaan koillisosassa Persianlahden rannikolla. Sen rajanaapurit ovat Oman ja Saudi-Arabia.