Anonymous's picture

Tarinoita Costa Favolosan vuonoristeilyltä

Toimittaja Ulla-Maija Sievinen oli tutkailemassa mahtavia maisemia ja ihastuttavia rannikkokaupunkeja Costa Favolosan vuonoristeilyllä - tässä Ulla-Maijan tunnelmia upealta matkalta!

Flåm, Norja

Miten näin iso laiva voikaan mahtua vuonon perukalle, pienen Flåmin kylän rantaan?

Flåm sijaitsee Sogne-vuonosta pistävän Aurlandinvuonon perukassa. 1980-luvulla se oli vielä melkein tiettömien taipaleiden takana, valottaa Wikipedia. Meri oli paras ja lähes ainoa kulkutie.

Itse kylä on pieni, viihtyisä ja hieman sadunomainen. Punaisissa rakennuksissa on kauppoja, joista voi ostaa vaikkapa Helly Hansenin vaatteita halpaan hintaan. Jo täällä karisi käsitys siitä, että Norja on niin kamalan kallis maa.

Kylästä pääsee niin bussiretkelle kuin junamatkallekin. Junamatka on aivan unohtumaton! Keskeltä kylää lähtevä juna ajaa puksuttaa 18 kilometrin matkan läpi huikeiden maisemien. Ikkunoista näkyy vesiputouksia, jokia ja pieniä vuoristokyliä, koko ajan noustaan ylemmäksi ja lopulta ollaan yli 800 metrin korkeudessa.

Matkalla pysähdytään mennen tullen isoimman putouksen äärellä. Vuorelta kuului laulua, ja punapukuinen nainen tanssi läheisellä kukkulalla.

Tulee pakostakin mieleen, että siinä radassa on ollut suunnittelemista ja rakentamista!

Kylästä voi lähteä myös patikkaretkille. Reittejä on useita. kylän rannoilla kävellen saa ihailla kaunista vuonomaisemaa ja vastapäisiä vuoria. Lampaat pureskelevat heiniä omassa aitauksessaan, turisteista juuri välittämättä.

 


Flåm on pieni, viihtyisä kylä, jossa on monia kauppoja.

 


Junan ikkunasta näkyy valloittavia vuoristomaisemia.

 

Bergen, Norja

Edellisenä iltana matkalaiset kaivoivat esiin sadetakkejaan ja sontsiaan. Koska kaikkihan tietävät, että Bergenissä sataa lähes aina!

Mutta aurinko paistoi Bergenissä Atlantin rannikolla, taivas oli sininen ja seitsemän vuoren ja vuonojen kaupunki odotti houkuttelevana.

Hop on-hop off -bussilla oli kiva kierrellä kaupunkia. Bryggenin kohdalla hypättiin ulos: se on Bergenin tunnetuin nähtävyys ja Unescon maailmanperintökohteisiin kuuluva satama-alue. Monista kuvista tutut, vanhan kaupungin rivissä olevat värikkäät puutalot olivat hieno näky. Tietoa alueesta saa halutessaan Bryggens Museumista.

Fisketorgetilla pitää piipahtaa. Se on kaupungin perinteinen kalatori, jossa voi nauttia mainion, mutta melko kalliin kala- tai hummeriaterian tai ihan vaan fiilistellä torin tunnelmissa. Nälkäinen voi ostaa myös edullisen makkarasämpylän.

Todella komeita näköaloja pääsee ihailemaan 400 metriä korkealla Floyen-vuorella. Sinne nousukin on elämys: vaijerikäyttöinen rautatie vie matkaajat lähes pystysuoraan ylös näköalatasanteelle.

Oli hauskaa istuskella vuoren laella metsikössä, juoda kahvia ja katsella ympärillä avautuvaa Bergenin kaupunkia -auringonpaisteessa. Ja miettiä vaikkapa sen historiaa ja nykypäivää:

Bergen perustettiin vuonna 1070. Se oli Norjan pääkaupunkina ennen Osloa ja Norjan suurin kaupunki 1830-luvulle asti. Bergen on aina ollut ja on edelleen tärkeä kauppasatama. Nykyisin asukkaita on noin 280 000, ja se on Norjan toiseksi suurin kaupunki.

 


Vuorelta avautuvat huimat näköalat Bergeniin.

 


Bergenin kalatori on näkemisen arvoinen. Siellä myydään monenlaisia mereneläviä.

 


Bryggenin vanhoja, kauniita taloja kunnostetaan.

 

Kristiansand, Norja

Kristiansandissa kannattaa lähteä kävelemään ja sulattelemaan laivan ruokia. Viihtyisä ja eloisa keskusta on lähellä, noin 20 minuutin kävelymatkan päässä, ja kaikkialla saa nauttia norjalaisesta siisteydestä ja vielä syyskuussakin loistavista kukka-asetelmista. Keskustassa on mukavaa käyskennellä, shoppailla ja käydä nauttimassa kahvit tai oluet.

Posebyen, suojeltu alue, kattaa noin neljänneksen keskustasta. Siellä kulkija voi ihastella vanhoja, pääosin 1800-luvun lopulla rakennettuja valkoisia puutaloja.

Kristiansand on Norjan kuudenneksi suurin kaupunki. Sen perusti Tanskan-Norjan kuningas Kristian IV, joka rakennutti paikalle myös Christiansholmin linnakkeen. Nykyisin kaupungissa on noin 100 000 asukasta.

 


Kristiansandin ostoskadulla voi tehdä mielenkiintoisia löytöjä tai istahtaa katukahvilaan elämänmenoa seuraamaan.

 


Katujuna kiertelee Kristiansandissa.

 

Aarhus, Tanska

Aarhusissa pääsee kokemaan miljöitä ja maisemia, jotka tuovat mieleen Hans Christian Andersenin ajat. Den Gamle By on maksullinen museoalue, jossa historia todella elää. Oli hauskaa ja vähän hämmentävääkin kulkea eri aikojen katuja myöten ja piipahtaa niiden kodeissa ja kaupoissa.

Perinteisten tanskalaisten rakennusten kivikaduilla kuului hevosen kavioiden kopinaa. Ja sieltähän se hevonen vaunuineen tulikin! Vuoden 1974 korttelissa palautuivat monet omatkin muistot mieleen: minimarketit, lastentarhat, jazz-baarit…

Aarhusissa tuli mieleen myös telkkarisarja Dicten päähenkilö, rikoksia ratkova, varsin persoonallinen toimittaja lähipiireineen. Tällaisissa maisemissa he siis liikkuivat… Aarhusin noin 360 000 asukkaan keskellä.

Kiertelimme Hop on -hop off -bussilla ennen menoamme Den Gamle Byhyn. Englanninkieliset selostukset antoivat paljon tietoa vaihtuvista paikoista. Takaisin kävelimme, sillä välimatkat ovat lopulta lyhyitä ja kartat hyviä. Ja kun mukana oli mies, jolla on kerrassaan mahtava suunnistusvaisto niin metsässä kuin kaupungeissakin.

Jos olisi ollut lapsenlapsi mukana, olisimme suunnanneet tivoli Frihedeniin. Jos olisi ollut enemmän aikaa, olisimme voineet käydä Ole Romer Observatoriossa tai kasvitieteellisessä puutarhassa.

Mutta kenties parasta on mielestäni vaellella kaupungilla vähän siihen suuntaan minne nenä näyttää… kuljeskella rauhassa, istahtaa puiston penkille ja katukahvilaan lasilliselle viiniä, katsella ihmisiä ja ympärillä kuhisevaa elämää.

 


Den Gamle By johdattaa kulkijat menneiden aikojen maisemiin.

 


Hop on – hop off bussissa näkee Aarhusin ja kuulee myös englanninkielisen selotukset.

 

 
Aarhusissa on mukava kierrellä ja katsella maisemia.

 

Warnemünde,  Saksa

Warnemünde oli ensimmäinen kohde, jossa satoi. Mutta eipä satanut kauaa!

Warnemündesta olisi päässyt näppärästi bussilla Rostockiin, joka sijaitsee vain kymmenen kilometrin päässä. Mutta päätimme -onneksi- lähteä kävelemään. Kuljimme ensin rantakatua, jota reunustavat putiikit ja vaatekaupat, ja sitten nautiskellen rantaa myöten pitkän aallonmurtajan päähän, jossa oli majakka. Merelliset maisemat ja ohi kulkevat laivat, veneet, joutsenet ja lokit loivat aivan mahtavan tunnelman.

Sieltä kävelimme keskustaan. Välimatkat olivat taas lyhyitä, ja kulkiessa sai ihailla viehättäviä pikku taloja. Kirkon luona torilla oli markkinat, ja kirkossakin kävimme. Vanhoissa kirkoissa on aina oma kiehtova lumouksensa.

Ja piti tietysti maistaa saksalaista oluttakin. Se oli hyvää ja halpaa.

Warnemünden kylä perustettiin vuoden 1200 tietämillä, ja se oli pitkään pieni kalastajakylä. Kalastajakylän henki siellä tuntuu vieläkin. Rostockin kaupunki halusi taata pääsynsä Itämerelle ja otti sen haltuunsa vuonna 1323. Sittemmin 1800-luvulla kylä alkoi kehittyä lomakeskukseksi.

Kylän maisemia ja merinäkymiä pääsee ihailemaan lähes 40 metriä korkeasta majakasta, joka sijaitsee kylään keskellä. Sinne kannattaa lähteä vain hyväjalkaisten ihmisten, sillä portaissa riittää kipuamista. Ja korkeanpaikankammoisenkin kannattaa miettiä pari kertaa…

 

 
Warnemünden keskusta on varsin viehättävä.

 


Pitkällä aallonmurtajalla pääsee nauttimaan merellisestä tunnelmasta.

 

 
Jos jaksaa ja uskaltaa, voi kiivetä isoon majakkaan näkymiä tutkailemaan.

Vanhemmat kirjoitukset