Kristiansand, Norja

Kristiansand on Norjan kuudenneksi suurin kaupunki, jonka Tanskan-Norjan kuningas Kristian IV perusti kaupungin vuonna 1641. Hän määräsi kaupungin kaavaratkaisuksi ruutukaavan, kuten myös Osloon, entiseen Christianaan. Sen säännöllisyyttä voi ihailla kaupungin luoteisrajalla olevan Baneheia-puiston rinteiltä. Tutustumisen Kristiansandiin voi aloittaa Fiskebyggasta eli kalasatamasta, josta löytyy paljon paikallisia myymässä ja ostamassa tuoretta kalaa ja rapuja.

Satamasta löytyy myös herkullisia – joskin tyyriitä – ravintoloita ja pieni kalahalli. Fiskebyggaan on rakennettu ihania vanhanaikaisia punaisia ja okrankeltaisia puutaloja, ja keskellä kalasatamaa kulkee veneilijöiden suosima Gravanekanaali. Kalasataman jälkeen kannattaa käydä kävelyllä Posebyenissä, eli vanhassa kaupungissa. Kristiansandia on koetellut sen historian aikana neljä suurta tulipaloa, viimeisin vuonna 1892.

Tulipalot tuhosivat kolmasosan kaupungin puutaloista, jotka ovat sittemmin rakennettu uudelleen tulta paremmin kestävistä materiaaleista kuten tiilestä. Kaupungissa on kuitenkin jäljellä vielä paljon upeita renessanssinaikaisia puutaloja. Kristiansandin keskustasta löytyy pieneltä, neliökilometrin alueelta vilkas Markens gate -niminen kauppakatu, ravintoloita ja kahviloita.

Kiinnostava nähtävyys kaupungissa on myös kulttuuritalo Kilden (Lähde), jonka on suunnitellut helsinkiläinen arkkitehtitoimisto ALA. Lapsiperheille mainio kohde on Dyreparken, yhdistetty huvi- ja eläinpuisto Otrajoen itäpuolella. Se on Etelä-Norjan suosituin käyntikohde, eikä suotta! Yli 60 hehtaarin alueella on reilut 140 eläinlajia, satupuisto, huvipuiston laitteita, uima-altaita ja oma järvi, jonka saaressa on vesimaailma Badelandet.

 • Kööpenhamina, Tanska

  Tervetuloa polkupyörien, pølsenin eli nakkimakkaran ja pienen merenneidon kaupunkiin! Kööpenhamina – jos mikä – on hurmaava "pieni suuri kaupunki”. Edessä aukeaa iloinen, värikäs ja eloisa kaupunki, jossa koskaan ei tiedä, mitä hauskaa kulman takana onkaan vastassa.

 • Aarhus, Tanska

  Aarhus sijaitsee Tanskassa Jyllannin niemimaan itärannikolla, Keski-Jyllannin alueella. Aarhusista löytyy paljon erilaisia vierailukohteita; museoita, kirkkoja, kauniita puistoja ja rantoja.

 • Oslo, Norja

  Helsingin kokoinen Oslo on Norjan pääkaupunki ja maan suurin kaupunki. Nähtävää ja koettavaa kaupungissa riittää: upeita puistoja, museoita ja Holmenkollen, jossa Matti Nykänen nappasi ihkaensimmäisen MM-kultansa vuonna 1982. Mainio tapa seikkailla kaupungissa on kuusilinjainen metro.

 • Geiranger, Norja

  Jos haluat nähdä maailman kauneimman vuonon, niin olet oikeassa paikassa. National Geographicin Traveler-lehti valitsi Geiranger-vuonon maailmanperintökohteiden ykköseksi vuonna 2009. Onpa vuono myös UNESCO:n maailmanperintökohde.

 • Hellesylt, Norja

  Norjan länsirannikolla sijaitseva Hellesylt on syvien vuonojen ja korkeiden vuorien ympäröimä pieni kylä. Viikinkiaikoina kylässä oli tärkeä ja hyvin suojattu satama, josta kauppiaat ja sotilaat lähtivät liikkeelle kohti Englantia, Ranskaa ja Venäjää.

 • Bergen, Norja

  Norjan länsirannikolla Hordalandin läänissä sijaitseva Bergen on Norjan toiseksi suurin kaupunki, ja onpa kaupunki samalla alueensa tärkeä kulttuurinen ja taloudellinen keskus. Bergenin tärkein nähtävyys on nimeltään Bryggen, kaupungin vanhan rahtisatama.

 • Stavanger, Norja

  Stavanger on viehättävä pieni kaupunki vuonojen rannalla. Stavanger tunnetaan Norjan öljypääkaupunkina, mutta miljöö ei suinkaan ole teollinen, vaan maisema on sekoitus vanhaa ja uutta arkkitehtuuria.

 • Andalsnes, Norja

  Romsdalsfjord-vuonon rannalla sijaitseva Andalsnes on kolmentuhannen asukkaan pikkukaupunki. Romsdalsfjord on lähes 90 kilometriä pitkä ja yksi puhtaimmista sekä rikkaimmista vuonoista Norjassa, satojen kilometrien rantaviivalla ja kalastusmahdollisuuksilla.

 • Olden, Norja

  Oldenin kylä sijaitsee kauniilla paikalla Oldeelva joen suulla, Nordfjorden vuonon eteläisellä rannikolla. Olden on upeiden maisemiensa ansiosta suosittu kohde risteilyaluksille. Vuonojen ihailun lisäksi Oldenissa voi lähteä retkeilemään Briksdalsbreen jäätikölle.

 • Warnemünde, Saksa

  Warnemünde on Koillis-Saksassa sijaitsevan Rostockin kaupungin kaupunginosa Itämeren rannalla. Alun perin noin vuonna 1200 perustettu Warnemünden kylä oli vuosisatojen ajan vaatimaton kalastajakylä.

 • Bremerhaven, Saksa

  Siellä missä Weser-joki ja Pohjanmeri kohtaavat, sijaitsee Bremerhavenin satamakaupunki, joka on tärkeä keskuspaikka telakkateollisuudelle. Bremerhavenissa on paljon meriaiheisia nähtävyyksiä; merenkulkumuseo, satama-alueita, museolaivoja, majakoita sekä paljon muuta.

 • Amsterdam, Hollanti

  Kaunis Amsterdam tunnetaan kanavistaan, silloista, kapeista kujista ja toinen toistaan viehättävämmistä vieri viereen rakennetuista taloista. Kaupungista löytyy jokaiselle jotakin; museoita, historiaa, kulttuuria, ruokaelämyksiä ja hyvät ostosmahdollisuudet.